Farmi

Farmi Lammas

Tony Rasmuksen managerointipelien virta jatkuu tällä maatalouspelillä, jossa on tavoitteena nousta pahaisesta pienviljelijästä suuren tilan johtoon. Matkalla huipulle on paljon mutkia ja mäkiä sekä tietenkin joukoittain lehmiä ja muita maatiloilta tuttuja elikkoja. Tony Rasmus -faneille peli on varmaa hupia.

Tekijä: Siilisoftware
Pelin kotisivu: http://www.siilisoftware.com/
Lajityyppi: Strategia
Lisenssi: Ilmainen
Alusta: Windows
Vaatimukset: Windows 9x, 100 MHz Pentium, 4 Mt RAM, DirectX 3, näytön tarkkuus 800×600, näppäimistö ja hiiri, MS Visual Basic 6:n ajonaikaiset tiedostot
Ilmestymisvuosi: 2002
Viimeisin versio: 1.5 (2008)
Avainsanat maatila

Arvostelu

Farmi on uudentyyppinen manageripeli, jossa pelaaja istutetaan keskelle peltoja ja metsiä tarkoituksenaan ryhtyä viljelemään maata ja kasvattamaan karjaa. Pääomaa tulee kartuttaa niin, että alussa oleva pieni maatila ja sen muutamat hassut eläimet muuttuvat hyvin tuottavaksi suurtilaksi kymmenine eläimineen, hehtaarimetsineen ja -peltoineen. Lopulta tulee aika, jolloin siirrytään eläkkeelle ja katsotaan, mitä maalaiselämän aikana tuli saatua aikaan.

Tavallisesta tietokonepelaajasta farmariksi

Farmihenkilöstön rekrytointia.Farmihenkilöstön rekrytointia.

Farmissa on valittavana kolme eri pelivaihtoehtoa: vapaa ura ilman rajoituksia, kerää miljoona käteistä tai kymmenen vuoden omaisuuden keruu. Ensimmäisellä kerralla pelattaessa ja peliin totuteltaessa vapaa ura on paras vaihtoehto. Miljoonan tai kymmenen vuoden omaisuuden keruuseen kannattaa perehtyä vasta, kun osaa menestyksekkäästi pyörittää maatilaa.

Farmi lähtee siitä, että eletään kesää 1980, jolloin pelaaja kymmenentuhatta paikallista valuuttaa käteistä sekä pienen maatilan rakennuksineen, jotka pitää saada tuottamaan. Rahan voi sijoittaa eläimiin, maaomistuksiin, työntekijöihin ja rakennuslaajennuksiin. Kun jakaa rahansa oikeassa suhteessa ja jaksaa maltillisesti odottaa, voi omaisuus lähteä kasvamaan. Jos tarvitaan hetkellisesti enemmän rahaa sijoituksia varten, kuin juuri sillä hetkellä on, lainaa pankki rahaa – tietenkin sopivalla korolla. Pankki toimii myös talletuspaikkana, josta saadaan rahoille korkoa. Korolla voidaan kattaa esimerkiksi kalliimmat ja suuremmat hankinnat.

Pienistä puitteista tehomaatalouteen

Rakennuksia hankkimassa.Rakennuksia hankkimassa.

Pelissä on myös oma pörssinsä ja tuotteiden hinnat voivat romahtaa tai arvaamattomasti nousta. Jos onni käy, juuri tuotetut tuotteet lähtevät nousuun pörssissä. Toisaalta hinta voi laskea, jolloin kannattaa miettiä tuotannon muutosta.

Matka keltanokasta tehoviljelijäksi ei ole helppo. Maatilalla voi myös käydä varkaita, kettutytöt voivat vapauttaa ketut ja eläimet voivat kuolla nälkään tai tauteihin. Helpotukseksi voi joskus saada muutaman laudanpätkän tai pari kanaa lahjoituksina sukulaisilta. Tuhoja välttääkseen voi hankkia koiran varkaiden varalle, kirjanpitäjä voi myydä automaattisesti tuotetut tuotteet sopivin väliajoin, jolloin hävikki ei ole niin suuri varkaiden käydessä.

Farmissa voi palkata myös muita henkilöitä auttamaan maatilan hoidossa. Esimerkiksi metsuri hakkaa metsistä raakapuuta ja kirvesmies höylää pölkyistä lankkuja. Pelissä on lisäksi 10 muuta henkilöä, joita voidaan hyödyntää tarpeen vaatiessa.

Pelto- ja metsähankintojen lisäksi valittavana on kuusi erilaista eläinlajia, joita voit ryhtyä kasvattamaan tilalla. Jokainen eläin tuottaa tiettyä tuotetta, jota monesti pystyy vielä jatkojalostamaan. Esimerkiksi lammas tuottaa villaa ja villasta voi jalostaa vaatteita – kunhan maatilalla on vain ompelimo ja ompelija jatkojalostusta varten.

Tilan koko on myös ratkaisevassa asemassa, kun tehdään hankintoja. Pieneen navettaan ei saa sopimaan suuria määriä hevosia, lehmiä ja sikoja. Kun tilat ovat pienet, tulee harkita, laajennaanko maatilaa vai ostetaanko pienet tilat täyteen eläimiä, jolloin ne eivät voi lisääntyä. Voidaan myös hankkia isomman siilon rehulle, tilavampi varasto tuotetuille tuotteille, mylly ja leipomo viljan hyödyntämistä varten, kasvimaa vihanneksia varten sekä hevostallin hevostunteja varten. Näiden rakennusten lisäksi Farmissa on kuusi muuta rakennustyyppiä, jotka tuovat lisätienestejä maatilalle.

Farmissa päivät kuluvat yksitellen. Kun aika kuluu, myös vuodenajat vaihtuvat. Tulee syksy, syksy vaihtuu talveksi ja lopulta lumi sulaa, aurinko paistaa ja ilma lämpenee kesäksi. Vuodenajat vaikuttavat myös tuotteiden hintoihin. Esimerkiksi talvella villapaidat ovat kalliimpia ja laudat halvempia. Tämä vaikuttanee myös kannattaviin osto- ja myyntipäätöksiin. Sen takia ison varaston rakentaminen kannattaa, jotta saat säilöttyä rahanarvoiset tuotteet vuodenajasta toiseen.

Grafiikasta ja äänimaailmasta

Eläkkeelle vetäydyttäessä näet, miten menestyit maatalousyrittäjänä. (klikkaa isommaksi)Eläkkeelle vetäydyttäessä näet, miten menestyit maatalousyrittäjänä.

Farmin grafiikka perustuu suurelta osin oikeisiin maatalouskuviin, jotka sopivat pelin tyyliin ja luovat peliin tunnelmaa. Osa grafiikasta, kuten henkilöhahmot, on itse piirrettyä ja tämä tuokin peliin omaa hilpeyttään sekä piristää ulkoasua. Näitä itse piirrettyjä kuvia ja grafiikoita olisi ehkä jäänyt kaipaamaan enemmänkin. Hieman ärsyttävää grafiikoissa on se, että peli on tehty tarkkuudelle 800×600, jota ei pysty muuttamaan. Suuremmalla näytön tarkkuudella pelatessa peli pyörii vasemmassa yläreunassa ja tyhjä osa kuvaruudusta on täysin musta. Onneksi tarkkuudenvaihto on Windowsissa helppoa.

Helppoa on myös oman musiikin soittaminen taustalla pelin pyöriessä etualalla. Valitettavasti pelin tekijä ei ole panostanut lainkaan musiikki- ja äänimaailmaan, ja näin ollen Farmista nämä uupuvat. Olisi ollut mukavaa, että taustalla olisi soinut jokin country-henkinen melodia ja mukaan olisi lisätty ääniä maatalousmaailmasta. Ehkä asia korjataan Farmin mahdollisissa uusissa versioissa.

Lopussa kiitos seisoo

Farmi on kaiken kaikkiaan erittäin miellyttävä peli. Peli ei ole kovin järeä, mutta kuitenkin hyvin mielenkiintoinen ja runsassisältöinen. Jos äänet olisivat kuuluneet peliin ja muutama graafinen ongelma olisi ratkaistu, olisi Farmille voinut antaa jopa kymmenen pistettä. Peliä on valmisteltu huolella ja pelin tekijä on osannut pohtia maanviljelyä monelta eri kantilta ja nämä näkökulmat näkyvät itse pelissä. Farmi tuo managerigenreen uusia tuulia, jotka puhaltavat leppoisasti lannan tuoksuessa ja maajussin hyräillessä.

Niko Jakobsson, 13.04.2005

Lyhyesti

Tony Rasmuksen managerointipelien virta jatkuu tällä maatalouspelillä, jossa on tavoitteena nousta pahaisesta pienviljelijästä suuren tilan johtoon. Matkalla huipulle on paljon mutkia ja mäkiä sekä tietenkin joukoittain lehmiä ja muita maatiloilta tuttuja elikkoja. Tony Rasmus -faneille peli on varmaa hupia.

Arvosana

HyvääHyvää

  • Tuore idea
  • Pelin laajuus
  • Miellyttävä kokonaisuus

HuonoaHuonoa

  • Musiikki ja äänet uupuvat (Vanhemmassa versiossa)

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 + nine =