Suomen peliala on valmis ja valmiina nousuun

Tiesitkö, että Suomen peliala on jo yli 25-vuotias? Pelaamisesta ja pelialan menestyksestä on puhuttu kiivaammin viimeisten kymmenen vuoden aikana, mutta totuus on, että nykyistä Suomen menestystä on rakennettu jo pitkään. Suomalaisia osaajia on arvostettu Nokian ajoilta lähtien, jonka johdosta tänä päivänä useat suomalaiset on palkattu töihin mitä monipuolisiin pelialan työtehtäviin. Työpaikkana voi olla mikä vain, kuten videopelejä kehitttävä yritys, koodaamiseen keskittynyt ohjelmistoyritys tai vaikkapa netticasinot, joissa suomalaisia voi löytyä johto- ja asiakaspalvelutehtävistä.

Nykyinen tilanne on siis paljon muuta kuin sattuman summaa, koska tähän pisteeseen on tultu pitkäaikaisen työn tuloksena. Sitä vauhdittivat merkittävästi 2010-luvun Supercellin ja Rovion menestystarinat, mutta uusimmat tilastot osoittavat, että suomalaisista löytyy vielä paljon muitakin paukkuja kuin kaikkien tuntemat yritykset. Ala työllistää yli 3 600 työntekijää ja Suomessa toimii virallisesti yli 200 pelialan yritystä. Vuosittainen liikevaihto lähentelee jo kolmea miljardia euroa.

Peliala tarvitsee kuitenkin paljon muuta kuin hyviä pelejä

Aikaisemmin Suomen historiasta voidaan tarkastella etenkin Nokian menestystarinaa, jonka taustalla oli kiistatta silloisen toimitusjohtajan Jorma Ollilan terävä bisnesäly. Sen ansiosta yritys siirtyi elektroniikkaan ja etenkin puhelimiin pelkästä paperin ja kumin valmistuksesta. Loppu onkin historiaa. Pelialalla täytyy olla samanlaista älykkyyttä, jotta siellä voi menestyä, koska alalla käydään globaalia kilpailua eikä kyse ole missään tapauksessa vain Suomen rajojen sisäisestä taistelusta.

Globaalit tekijät omaavat huomattavasti laajempaa teknologista ja etenkin elektroniikkatietämystä, varsinkin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Amerikan markkinoita pidetäänkin suunnannäyttäjinä millä tahansa digitaalisessa ja teknologisessa kehityssuunnassa. Täten pelkästään hyvät pelit eivät tule riittämään näin suurilla markkinoilla. Niitä täytyy osata markkinoida älykkäästi ja myös tuoda omaa yritystä esiin tavalla, joka jättää lähtemättömän vaikutuksen. Suurin virhe, jonka alalla toimija voi tehdä, on jäädä ihastelemaan omia saavutuksiaan ja samalla kilpailijat työstävät kiivaasti uutta innovaatiotaan.

Peliala on melkeinpä röyhkeä ja anteeksiantamaton. Pienet virheet voivat aiheuttaa suurta vahinkoa ja tippumista kauas kilpailijoiden taakse. Yritykset aloitetaan monesti harrastuspohjalta, jonka jälkeen siitä tulee yritystoimintaa, mutta jatko perustuu täysin siihen, kuinka hyvin ja älykkäästi yritysjohto pystyy kehittämään yritystoimintaa eteenpäin sen ensimmäisen menestyksen jälkeen. Suurin haaste on kuitenkin saada ensin se ensimmäinen menestystarina markkinoille, koska pelkästään Apple Storeen lisätään yli 500 uutta mobiilipeliä päivittäin. Mistä asiakas voisi siis tietää, että juuri tämän yrityksen peli on olemassa?

Pelialan menestys vaatii rahaa

Moni yritys voi siis luulla väärin, että avaimet menestykseen löytyy pelkästä hyvästä tuotteesta. Pitää olla valmis käyttämään reilusti rahaa pelin markkinointiin ja muuhun pr-työhön, kuten vierailuihin alan messuilla, partneritöihin ja myyntiin useilla alustoilla. Osaajien pitää olla perillä siitä, mikä on parhain keino saada ääni kuuluviin ja miten se tulee muuttumaan tulevaisuudessa.

Täten työ on hyvin kokonaisvaltaista eikä siis todellakaan lopu pelkän pelinkehittämisen jälkeen. Yritysten täytyy kerätä ympärilleen lukuisia osaajia ja alan ammattilaisia, jotka niin ikään vaativat taitojaan vastaavan palkkauksen. Joskus pienikin säästö tässä kohtaa voi johtaa pettymyksiin pitkällä aikavälillä. Jos kaikki osa-alueet olisivat Suomessa kunnossa, voitaisiin tällä hetkellä puhua kymmenistä Nokian kaltaisista menestystarinoista eikä vain muutamasta.

Indie-yritykset keskittyvät fiilistelyyn

Pelialan yrityksien kokonaiskuvaa katsoessa voidaan nähdä kaksi ääripäätä, joista toinen koostuu yllä mainituista, menestyneistä pörssifirmoista, jotka keskittyvät vakavasti pelkästään tuloksen muodostamiseen. Toisena ääripäänä on pienemmät niin sanotut indie-studiot, joiden kehittämät pelit eivät halua edes saavuttaa latauslistojen kärkisijoja. Kumpaakin ääripäätä yhdistää kuitenkin suuri intohimo pelialaa kohtaan, mutta kun rahalliseen menestykseen pyrkivät haluavat kaupallistaa sen, indie-studioilla kaikki perustuu edelleen vain rakkauteen pelien kehittämistä kohtaan.

Kaikki muut alalla toimijat sijoitetaan näiden kahden navan välille, toisen ollen enemmän toista kuin toinen. Suomen noin 200 pelistudioita voidaan niin ikään jaotella erilaisiin ryhmiin. Siihen kuuluvat jättimenestykset, kuten Supercell ja Rovio, ja sen jälkeen sitä samaa tavoittelevat noin 30 muuta yritystä. Loput näistä haluavat kilpailla kaikesta jäljelle jäävästä eli kakkos- ja kolmossijoista. Erona muuhun maailmaan – ja samalla tärkeänä valttikorttina – Suomella on se, että jopa nämä kaikkein pienimmät indie-yritykset ovat tasokkaimpia kuin monessa muussa maassa.

Suomi tukee pelialaa kasvavissa määrin. Maan yleinen ilmapiiri ja alan koulutus ovat sopivat siihen, että osaajat saavat tilaa toteuttaa itseään juuri haluamallaan tavalla. Kompastuskivi taas kerran syntyy kuitenkin siinä, että taidolla ei päästä pitkälle ja markkinointikeinot tulisi olla hallussa.

Voidaanko Suomesta puhua pelialan suurvaltana?

Se on mahdollista, jos mittaillaan pelialaa kokonaisuudessaan. Esimerkiksi pelialan myynti oli vuonna globaalisti yli 109 miljardia dollaria. Piskuisen Suomen osuus tästä potista oli tuolloin 2,5 miljardia euroa eli lähes 2,9 miljardia dollaria. Nykyään liikevaihto on kasvanut jo kolkuttelemaan kolmen miljardin euron rajaa eli jo 3,5 miljardia dollaria. Koska kyseessä on vain viiden miljoonan asukkaan maa, tätä voidaan pitää maailmanlaajuisesti suurmenestyksenä.

Suomalaisen tie menestykseen on kulkenut etenkin mobiilipelien ansiosta. Viimeisin menestystarina tällä saralla on ollut Next Games ja sen lisättyä todellisuutta hyödyntävät The Walking Dead -televisiosarjaan perustuneet huippusuositut mobiilipelit. Next Games on lisäksi listautunut pörssiin. Muita pörssiyrityksiä on Rovio, Nitro Games, Supercell ja 25-vuotias Remedy. Se on melko hyvä suoritus kansainvälisesti.

Vielä tarvitaan pientä hienosäätöä

Yleisesti ottaen Suomen tilanne on taitojen ja osaamisen suhteen erinomainen. Vielä tarvitaan viime hetken viimeistelyjä, jotta saisimme maahan vielä yhden tai kaksi uutta superyritystä, jonka jälkeen Suomen pelialaa ei enää pidättele mikään. Jo aikaisemmat menestykset ovat itsessään herättänyt kansainvälistä huomiota, ja suomalaiset peliyritykset ovat houkutelleet työntekijöitä ympäri maailmaa – jopa amerikkalaisyritysten nenän alta. Aivan kuten kännyköiden kanssa, pelialalle ei odoteta laantumista seuraavien kymmenen vuoden aikana, vaan päinvastoin. Alalle odotetaan yhä enemmän, yhä erilaisempien pelien valmistajia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

11 − five =