Tosielämän improvisoitua teatteria

Kun kerrot jollekin harrastavasi roolipelejä, niin perinteinen vastaus on kulmien nosto ja jutustelu käännetään hyvin nopeasti muihin aiheisiin. Kyseessä on harrastus, joka jakaa erittäin voimakkaasti mielipiteitä tai monet elävät täysin maailmassa, jossa sitä ei ole edes olemassa.

Sanasta tulee usein mieleen erilaiset tietokonepelit ja tapaamiset, jossa aikuiset ihmiset ovat naamiaisten tapaan kokoontuneet yhteen paikkaan. Roolipeleissä on kuitenkin kyse pelaajan mielikuvituksesta ja siitä kuinka nerokkaasti sitä osaa käyttää.

Hypätäänpä hetkeksi tämän salaperäisen ja jopa vaietun harrastuksen pariin.

Roolipelit – mitä se pitää sisällään?

Roolipelaaminen pitää sisällään monta eri tapaa harrastaa. Olisi helppoa, kun asian voisi avata yhtä helposti, kuin hyvään tuuriin perustuvat kolikkopelit. Pelkästään erilaiset peliyhteisöt koostuu muun muassa larppaajista, ropettajista ja muista roolipelistä kiinnostuneista.

Kyseessä on suhteellisen uusi harrastus ja se on alkanut yleistymään vasta 1970-luvun lopulta. Siitä mikä on oikeaa, aitoa roolipelaamista voitaisiin keskustella loputtomiin. Alle olemme pyrkineet lyhyesti avaamaan roolipelin tunnetuimpia muotoja.

Pöytäroolipelit

Pöytäroolipelissä on pelinjohtaja, joka päättää pelin kulusta, juonesta ja ohjaa muita mukana olevia. Jokaisella osallistujista on valittu hahmo ja pelaaminen tapahtuu tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Tarkoituksena on kuvailla hahmojen tekemisiä, puheita ja ajatuksia, mutta itse ei tarvitse pukeutua teeman tai hahmon mukaisesti.

Ennen peliä pelaajat määrittelevät hahmolle taidot ja erikoispiirteet. Tavoitteena on yhdistää roolipelissä käytettävät säännöt maailman ja hahmon välillä. Tapahtumat ovat pelaajien mielikuvitusta, jota voidaan pelijohtajan kautta tehostaa esimerkiksi musiikilla, taiteella tai ääniefekteillä.

Pelin oman perusmekaniikan avulla päätetään onko pelin lopussa hahmo onnistunut tai epäonnistunut. Pöytäroolipelit ovat roolipelien ensimmäinen muoto ja niitä on mahdollista pelata nykyään myös netissä.

Pixabay

Live-roolipelit

Larppaus eli live-roolipelissä osallistujat pukeutuvat erilaisiksi hahmoksi ja pyrkivät käyttäytymään sen mukaan. Tärkeässä roolissa on näytteleminen sekä pelaamiseen käytetään koko kehoa ja pyritään olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Tässä muodossa yhdistyy improvisaatio, eläytymiskyky ja vuorovaikutus muiden pelaajien kanssa. Larppaamisessa pelinjohtajia on useampia ja tarinan kulku jää pelaajien päätettäväksi. Sama hahmo voi pelata hyvin monella eri tavalla.

Pelinjohtajat luovat kuvitteellisen tilanteen paikkaan, johon on kokoonnuttu ja pelin aikana on tarkoitus eläytyä siihen hahmolla, joka itselle on valmiiksi kirjoitettu tai itse luotu.

Videoroolipelit

Monissa videopeleissä on roolipelin kaltaisia elementtejä. Pelaaja luo itselleen hahmon, jota kehitetään pelaamisen aikana ja pelaaja voi itse vaikuttaa luodun tarinan kulkuun omilla päätöksillä. On todella kiisteltyä voidaanko näistä edes käyttää sanaa roolipeli, mutta yhtäläisyyksiä perinteisempiin roolipeleihin löytyy paljon. Tunnetuimpia näistä peleistä ovat esimerkiksi Fallout, Skyrim, RuneScape ja World of Warcraft.

Muut roolipelit

Erilaisia roolipelaamisen alalajeja löytyy useita erilaisia. Freeform-roolipelit ovat saanut vaikutteita pöytäroolipeleistä ja live-roolipeleistä, tarinaroolipelit sijoittuvat täysin internetiin ja peli käydään kokonaisuudessaan kirjoittamalla. Perinteinen lautapelikin voidaan muuntaa roolipeliksi eläytymällä rooliin ja tekeytymällä erilaisiksi hahmoiksi, jotka vaikuttavat pelin kulkuun.

Unsplash

Roolipelin viehätys piilee sen monimuotoisuudessa

Niiden ihmisten, jotka eivät ole kokeilleet roolipeliä on todella vaikea ymmärtää mikä siinä viehättää. Kyseessä onkin normaalista poikkeava peli, eikä se tyyliltään sovi kaikille. Sopiiko se sitten itselle on mahdollista tietää vain kokeilemalla.

Tärkeintä on löytää itselle sopiva peliporukka ja luoda heidän kanssaan omille arvoille sopiva mielikuvitusmaailma, johon halutaan palata aina uudestaan ja uudestaan. Pelin idea on itseasiassa hyvin yksinkertainen ja kuka tahansa pääsee ideasta kiinni jo ensimmäisellä kerralla. Parhaimman käsityksen saat pelistä, kun pääset kokeilemaan sitä pelaajien kanssa, joilla on vuosikymmenien kokemus roolipeleistä.

Jutustelua, joka päättyy kuvitteelliseen draamaan

Roolipelaaminen kokoaa ympärilleen samantyylisiä ihmisiä. Heitä yhdistää tietyllä tapaa teatraalisuus, näyttelijän lahjat ja loistava mielikuvitus. Peli saadaan pystyyn tarvittaessa ilman mitään varsinaista rekvisiittaakin.

Vaikeasti ymmärrettävän tästä pelistä tekee sen, kun siitä ei löydy samanlaisia selkeitä sääntöjä kuin perinteisissä lautapeleissä. Esimerkiksi kiinalaisten keksimää mahjongia pelatessa mahdollisille siirroille on selkeät säännöt, kun roolipelissä tilanne voi muuttua täysin jokaisen pelaajan tekemän “siirron” jälkeen.

Kyseessä on siis paljon muutakin, kuin tietokoneella istumista tai pukeutumista erilaisiksi hahmoiksi. Todellisten pelaajien kesken perinteinen jutustelukin kääntyy yleensä mielenkiintoiseksi tehtävien ratkaisuksi ja seikkailu päättyy siihen, kunnes joku kuolee tai siirrytään pelaamaan uutta peliä uusilla hahmoilla.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 × two =